Orzechy włoskie oferujemy przez cały rok w różnych postaciach opisanych w naszej ofercie.

ORZECHY W ŁUPINIE

orzechy świeże – dostępne jesienią, bezpośrednio po zbiorach orzechy wysuszone – dostępne w pozostałej części roku, przygotowane w starannym procesie suszenia do długotrwałego przechowywania

Wszystkie orzechy, w kolejnych etapach produkcji, możemy dodatkowo umyć z zanieczyszczeń znajdujących się na łupinach, wyszczotkować, wybielić, a także kalibrować (posegregować według wielkości) stosownie do zamówienia. Najczęstsze rozmiary kalibracji to 27mm, 30mm, 32mm. W okresie jesiennym dostępne są także świeże wielkoowocowe orzechy typu Jacek, przekraczające często 50mm wielkości.

ORZECHY ŁUSKANE

orzechy łuskane – mix o zawartości minimum 35 % połówek,
orzechy łuskane – połówki,
orzechy łuskane – ćwiartki i ósemki

Podstawowa działalność Silesia Fruit to produkcja orzechów łuskanych. Pierwszą czynnością jest zawsze staranny wybór surowca do produkcji, czyli dorodnych i zdrowych orzechów w łupinie, które następnie rozłupujemy przy pomocy precyzyjnych maszyn. W dalszym etapie wyłuskane orzechy są oczyszczane z resztek łupin, zanieczyszczeń oraz pokruszonych kawałków. Ostatni etap to ręczna segregacja i oddzielenie orzechów, których barwa nie spełnia naszych wymagań. W ten sposób otrzymujemy gotowe orzechy łuskane najwyższej jakości.

OLEJ Z ORZECHÓW

Olej pochodzący z orzechów włoskich składa się z najzdrowszych tłuszczy roślinnych, które mają nieocenione działanie zdrowia, obniżają ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Zawiera m.in. kwas omega-2, omega-6, witaminy A, E, B. Znajdujący się w oleju kwas elagowy unieszkodliwia substancje rakotwórcze. Tłoczymy go tylko metodą „na zimno” w celu zachowania wszystkich jego naturalnych właściwości. Charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem z nutę karmelu.

PASTA Z ORZECHÓW

Pasta z orzechów włoskich to całkowicie naturalny produkt powstały poprzez zmielenie w nowoczesnych młynkach orzechów włoskich łuskanych na mikroskopijne kawałki. Duża zawartość tłuszczu powoduje, że po zmieleniu orzechy przybierają konsystencję pasty, zachowując przy tym wszystkie swoje naturalne właściwości smakowe i zdrowotne.

ŁUPINY ORZECHÓW

Silesia Fruit to firma przyjazna środowisku, co przejawia się także dążeniem do zagospodarowania produktów ubocznych, takich jak łupiny z orzechów włoskich, które znajdują zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Na zamówienie łupiny możemy zmielić do odpowiedniego kalibru.